Slovenija:

Slovenija je relativno majhna in mlada država, ki se je pojavila na zemljevidu leta 1991. Obsega izjemen položaj na stičišču Alp in Sredozemlja in vključuje skrivnostni Kras in panonske ravnice.

V Sloveniji je bogat naravni svet in prevladuje zelena.

Slovenci smo zelo ponosni na zgodovinsko, kulturno in naravno dediščino.

Kulinarika s tradicijo je vidna v družinskih gostilnah, posebnostih, imenovanih osmice in doživetjih na podeželju. Njen zvesti spremljevalec so izjemna slovenska vina. Dobrote slovenske kuhinje so skrite v starih receptih in so zdaj na voljo na skoraj vsakem koraku. Širok izbor slovenskih restavracij zadovolji še tako zahtevnega gosta. 

Slovenija je studenec navdiha in glede na geografsko lego navdih za tiste turiste, ki pridejo v Slovenijo in si želijo ogledati tudi druga zanimiva evropska mesta.

 

Izleti po Sloveniji:

Ljubljana

Ljubljana je ena izmed lepših evropskih prestolnic. Ima staro rimljansko mestno jedro – Emona. Razprostira se med Ljubljanskim gradom in reko Ljubljanico. Center mesta je zaprt za promet, tako lahko mirno uživamo v sprehodih, kulinariki in pijači v različnih gostilnah ali lokalih. Ljubljana najbolj zaživi v poletnih časih (od maja do septembra), ko se kavarne, bari in restavracije razširijo na pločnike, in ko se koncerti in druge kulturne predstave kar vrstijo. V mesecu decembru pa je Ljubljana nekaj čisto posebnega s svojimi božičnimi lučkami in sejmi. Za boljše vzdušje pa poskrbijo koncerti in kuhano vino.

Ljubljanski grad je najbolj vidna značilnost Ljubljane in ogled tega prečudovitega gradu je nujno potreben izlet. Na griču na katerem se nahaja so ohranjeni ostanki kulture žarnih grobišč. Grad je pomembna turistična postojanka in prizorišče številnih kulturnih prireditev, koncertov, ki dodajo poseben pečat mestu.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeIde393218e40

Postojnska jama

Postojnska jama se nahaja v mestu Postojna, ki je znano po svojih podzemnih jamah in Predjamskem gradu. Jama je ena izmed najbolj poznanih naravnih znamenitosti Slovenije, sestavljena je iz 27-kilometrov dolgega sistema jam, rovov, predorov in dvoran z čudovitimi kapniki. V jami biva tudi človeška ribica (Proteus anguinus), posebnost Krasa, ki si jo lahko tudi ogledate z jamskim vlakcem.

Grad predjama

9 kilometrov od Postojnske jame v kraju Postojna stoji grad Predjama. Zgrajen je v 123 metrov visoko steno. Prvotno je bil znan kot dom legendarnega viteza Erasmusa, nazadnje pa si ga je lastila rodbina Windischgrätz. Danes je v gradu urejen muzej, ki predstavlja srednjeveško življenje graščakov in življenje na področju Postojnske jame.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeIde23cd81077

Bled

Bled je turistični biser Slovenije. Sredi jezera otok, na katerem je čudovita cerkev, za njim pa skala na kateri stoji Blejski grad. Do otoka se lahko pripeljemo s tradicionalno pletno, čolničkom. Cerkev Marijinega vnebovzetja je bila prezidana v baroku in ima samostojen zvonik. Na gradu je urejen muzej, ki pa ne vsebuje opreme iz gradu - vendar je pomembna za predstavitev življenja v gradu. Kapela poleg gradu je poslikana s freskami. Grad je bil popolnoma restavriran po požaru ostrešja gradu.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeId60d5ab450d

Piran

Piran - naš Jadranski zaklad! Čudovito srednjeveško obmorsko mestece, strnjeno na špičastem polotoku, nas vedno znova očara ter opomni na raznolikost naše dežele. Vdihnite morski zrak ter si vzemite čas za vzpon na vrh mestnega obzidja ob sončnem zahodu, potapljanje na piranski punti, romantično večerjo ali nogomet z otroci na Tartinijevem trgu. Izgubite se v njegovih ozkih ulicah, občudujte beneško arhitekturo, ...

Piran je bil vedno pomemben “igralec” tega področja. Ribolov, pridelava sadja in zelenjave v rodovitnem zaledju, trgovina in predvsem solinarstvo je bilo ključnega pomena pri razvoju mesta. Vpliv Benetk je bil vseskozi močen, dobrih 500 let pa je bil Piran tudi del Beneške republike, kar je danes vidno predvsem v njegovi arhitekturi. Ob pogledu na rdečo beneško hišo na robu Tartinijevega trga boste za hip pomislili, da ste dejansko v Benetkah, leve (simbol Beneške republike) pa boste opazili na pročeljih številnih piranskih hiš.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeIdf192cb4772

Logarska dolina

Logarska dolina je res čudovita! Očaral nas že sam vstop v dolino, ko se po pravljično-vijugasti cesti peljemo mimo travnikov ter mogočne Logarjeve lipe s pogledom na strme stene Kamniško-Savinjskih Alp. 7 km dolga dolina, ki je zaradi številnih naravnih znamenitosti zavarovana kot krajinski park, v svojem zatrepu 'skriva' enega najčudovitejših in najvišjih slapov v Sloveniji - slap Rinka. Logarska dolina je enkratno izhodišče za pohodniške izlete vseh zahtevnosti, družinske sprehode ali daljše bolj ali manj aktivne počitnice v neokrnjeni naravi. Navdušeni boste tudi nad kvaliteto namestitvene in gostinske ponudbe ter prijaznostjo domačinov. Prava alpska idila.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeIde0f08d55f3

Rogaška Slatina

Rogaška Slatina je mesto, ki je eden izmed najstarejših turističnih krajev v Sloveniji. Izviri mineralne vode, ki so Styria, Donat in Tempel, so bili omenjeni že v srednjem veku. Prvo večje kopališče je bilo zgrajeno že leta 1810. Prvotni Zdraviliški dom so naredili leta 1842, ki pa je pogorel leta 1910 in nato so zgradili novega. Danes se imenuje Grand hotel Rogaška in Kristalna dvorana v njem je ena najlepših dvoran na območju Slovenije. V kristalni dvorani Zdraviliškega doma prirejajo kulturne in druge prireditve, od katerih je najbolj poznan Anin ples.

Rogaška Slatina je poleg zdraviliškega turizma in izvirih znana tudi po steklarstvu, ki slovi po čudovitih izdelkih iz gladkega in brušenega stekla. Steklarna Rogaška s proizvodnjo deluje že od leta 1927.

Okolica zdravilišča ima lepo urejene sprehajalne poti, ki so bile narejene po zgledu angleških parkov. Ob zdravilišču je na hribčku neoromanska kapelica sv. Ane, ki je bila obnovljena po načrtih arhitekta Plečnika.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeId55e8d8192c
 

Laško

Laško je majhno zdraviliško mesto z bogato zgodovino in tradicijo.

Zdravilišče se je razvilo v sodoben in kakovosten center zdravstvenega in wellness turizma s programi in storitvami za zdravje in dobro počutje. V objemu voda in gričev vam Laško nudi prostor, kjer si boste lahko umirili ritem življenja in storili nekaj za svoje zdravje in dobro počutje.

Tisti, ki prisegate na zdravilno moč savne, vam zdravilišče Laško ponuja moderno urejene turške in finske savne. Strokovno osebje pa v kozmetičnem salonu poskrbi, da vaše želje ne bodo ostale neizpolnjene.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeId64ff62919d

Žička kartuzija

Žička Kartuzija se nahaja v dolini sv. Janeza Krstnika, v bližini naselja Žič, v občini Slovenske Konjice. Žička Kartuzija je bila kartuzijanski samostan. Njen ustanovitelj je bil štajerski mejni grof Otokar III. Traungavec. Ta si je zadal nalogo, da ustanovi domovanje menihov iz Velike kartuzije na Francoskem. Z gradnjo prvih poslopij so začeli okoli leta 1160. Naselbina je bila sprva urejena po vzoru francoskih kartuzij, kar pomeni, da sta obstajala dva samostana. V zgornjem samostanu – Žički Kartuziji, z veliko cerkvijo sv. Janeza Krstnika, so živeli menihi z zelo strogim redovnim življenjem. Bratje, laiki, pa so živeli v spodnjem samostanu – Špitaliču, kjer so postavili manjšo cerkev. Znamenito poznoromansko cerkvico Marijinega obiskanja krasi edinstveni romanski portal, ki je med najstarejšimi na Slovenskem.

Bratje so se ukvarjali z opekarstvom, mlinarstvom, steklarstvom in drugimi rokodelskimi deli. Predvsem pa so bili znani po naravnem zdravilstvu in lekarništvu. Leta 1782 je cesar Jožef II. z dekretom ukinil delovanje Žičke Kartuzije, s čimer je zamrlo redovno življenje. Danes je Žička Kartuzija kulturno - zgodovinska in turistična zanimivost. Ob vhodu v samostan se nahaja Gastuž, ki je najstarejša gostilna na Slovenskem, saj obstaja že od leta 1467. V svoji zbirki hranijo tudi srednjeveške kuharske recepte. V Žički Kartuziji imajo: zeliščni vrt, razstavo zelišč, prodajalno, degustacije, srednjeveške pojedine in učne delavnice.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeId1d29b6542b

Maribor

Maribor je drugo največje mesto Slovenije, središče Štajerske in dom najstarejše trte na svetu, Zlate lisice in festivala Lent. Staro mestno jedro se nahaja ob reki Dravi, ki teče skozi sredino mesta. Mesto ponuja obiskovalcem veliko zanimivih kulturnih znamenitosti, sončnih teras in kulinaričnih specialitet. Čudovita lokacija blizu Pohorja naredi mesto popolno za privržence športa in narave, in ponuja mnogo aktivnosti in izletov.

 

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeId7c84f5bb51

Ljutomer in Jeruzalem - Med neskončnimi vinogradi

Ljutomer je središče Prlekije, meji na Prekmurje in je poznano po prvem slovenskem taboru, ki se je odvijal avgusta leta 1868, in kasaškem športu, ki ima stoletno tradicijo. V mestu se nahaja tudi mestni muzej, ki skriva bogato zbirko iz taborskega gibanja in obdobja NOB na tem območju. Ormož je mesto in središče občine Ormož. Dokazi o prvi naselbini segajo že v čas pred našim štetjem. različne arheološke najdbe pričajo o bogati zgodovini mesta. Mesto ima tudi grad, ki so ga zgradili Ptujski grofje kot obrambo pred Osmani, danes sta v njem knjižnica in muzej. Ormoška klet je znana po vinskih sortah vrhunske kakovosti. Destinacija je na kožo pisana vsem ljubiteljem kolesarjenja, dobrih vin in kulinaričnih dobrot.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeId1f0b1ad122

Izleti Italija:

Benetke

Benetke, po italijansko Venezia, so mesto, ki ga je treba videti vsaj enkrat v življenju. Posebej privlačne točke so Trg svetega Marka, s cerkvijo in 99 m visokim Campanilom, ki stoji samostojno. Benetke so glavno mesto italijanske dežele Benečija, po italijansko Veneto, ležijo pa na severnem delu Jadranskega morja v Beneški laguni. Zgodovinsko mesto Benetke je sestavljeno iz 118 otokov, med katerimi tečejo različno široki kanali.

Približno trideset kilometrov nižje od Benetk pa leži mestece Chioggia, z redno ladijsko povezavo med mestoma. Benetke imajo nekaj več kot 300.000 prebivalcev.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeId2bb19028cd

Izleti Avstrija:

Dunaj

Je glavno mesto Avstrije in njeno kulturno, politično in gospodarsko središče. Poleg tega, da ga zaradi glasbene dediščini imenujejo mesto glasbe, imenujejo Dunaj tudi mesto sanj, saj je bil dom prvemu psihoanalitiku, Sigmundu Freudu. Zgodovinsko središče mesta Dunaj s svojo sklenjenostjo sodi med najlepše mestne spomenike v Evropi.

Dunaj je nekdanja rezidenca Habsburžanov. Glavne turistične znamenitosti so cesarski palači Hofburg in Schönbrunn, Cesarska zakladnica ter dunajsko vrteče kolo Riesenrad v zabaviščnem parku Prater. V mestu je več kot 100 umetnostnih muzejev in množica različnih cerkva.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeIdbd4823b442

Schönbrunn

Poletna rezidenca Habsburžanov s svetovno znanim živalskim vrtom je glavna znamenitost za vsakega obiskovalca Dunaja. Cesarski dvorec Schönbrunn s sosednjimi zgradbami in prostranimi vrtovi šteje med kulturnozgodovinske in umetnostno najpomembnejše baročne zgradbe Evrope. Obisk razkošnih dvornih soban nudi vpogled v življenje takratne gospode, medtem ko je na vzpetini mogoče uživati v pravem cesarskem razgledu na poslopje dvorca ter mesto Dunaj. Vrhunec dvornega parka je arhitekturno navdušujoč rastlinjak za palme s svojo eksotično zbirko rastlin. Živalski vrt Schönbrunn je najstarejši in najrazkošnejši živalski vrt v Evropi.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeIdeb857b5317

Salzburg

Salzburg, mesto za katerega sloves je odgovoren Wolfgang Amadeus Mozart, se nahaja v samem srcu Evrope. Bogastvo in blaginja tega področja izhaja še iz stoletnega trgovanja s soljo, t.i. „belim zlatom". Dohodki od prodaje so nadškofom omogočili gradnjo mesta, ki je na podlagi svojega italijanskega značaja, številnih sakralnih zgradb in posebnega vzdušja dobilo ime „Rim severa". V Salzburgu se je šolal znani slovenski protestant Primož Trubar.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeId285b1409ba

Izleti Hrvaška:

Pula

Pulj (hrvaško Pula, Italijansko Pola) je mesto na Hrvaškem, največje mesto Istrske županije. Leži na jugu istrskega polotoka v dobro zaščitenem zalivu. Do razpada avstro-ogrske monarhije je bila glavno pristanišče avstro-ogrske mornarice. Italijansko ime Pola izhaja iz rimskega imena Provincia lulia Pola Polentia Herculanea.

Pulj je znan po svojem blagem podnebju, mirnem morju in lepi naravi. Mesto ima dolgo tradicijo vinarstva, ribištva, tranzitne luke,ladjedelništva in turizma. Pulj je administrativno središče Istre že od rimskih časov.

Mesto v ožjem področju šteje 67.000 prebivalcev, bližnja okoliška področja pa naseljuje še dodatnih 40.000 ljudi.

Mesto je znano po dokaj ohranjenih rimskih zgradbah, od katerih je najbolj znan amfiteater Arena iz prvega stoletja, ki je šesti po velikosti na svetu in eden najbolj ohranjenih.

View the embedded image gallery online at:
http://ellipso.si/index.php/si/turizem#sigFreeId2aa484c486